Kirkemusikforlaget

 

 

 

 

 

Harevænget 76 A - DK-4733 Tappernøje
mobil 20 24 49 83
send e-mail

 

 

Anmeldelse i Organistbladet juli 2010

Forside
Alle udgivelser
Priser
Udgivelser for FUK
Om forlaget
Folkekirkens Ungdomskor
Forlaget VAKS
Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broget samling ny orgelmusik
Af Christian Præstholm

Organo Pleno. Dansk Orgelmusik II. 30 frie orgelstykker 1950-2010. Redaktion Sven-Ingvart Mikkelsen, Jens Ramsing. Kirkemusikforlaget. Introduktionspris indtil 31. 07. kr. 298,-.

For et par år siden udkom på Kirkemusikforlaget Dansk Orgelmusik I, en samling af dansk orgelmusik fra perioden 1650-1950, og nu kommer så ”opdateringen” som indeholder musik skrevet fra 1950 til i dag. De bidragydende komponister, som alle også er/var organister er: Leif Kayser, Einar Trærup Sark, Leif Thybo, Ib Nørholm, Leif Martinussen, Morten Nyord, Henrik Colding-Jørgensen, Knud-Erik Kengen, Peter Møller, Bo Grønbech, Erik Haumann, Jens Ramsing, Lise Dynnesen, John Frandsen, Peter Elkjær Petersen, Tore Bjørn Larsen, Jesper Madsen, Svend Hvidtfelt Nielsen, Mikkel Andreassen, Flemming Christian Hansen, Dan Kær Nielsen og Morten Ladehoff.

Som man kan se af ovenstående navneopremsning er det et bredt udsnit af den komponerende danske organiststand som hermed er repræsenteret.

Organister har alle dage skullet forsyne kirken med musik. Megen af den musik der gennem tiderne har været skrevet til kirken har naturligt nok været koralbundet i en eller anden forstand, men med denne samling (og det gælder både Dansk Orgelmusik I og II) har det været redaktionens udtrykte ønske at fokusere på den friere orgelmusik.

Enkelte af stykkerne vil måske gøre sig bedst som indslag på et koncertprogram, men ellers vil flertallet umiddelbart kunne finde praktisk anvendelse i gudstjenestelig sammenhæng.

Stilistisk har vores gudstjeneste vel aldrig været mere broget end tilfældet er i dag. Og i den forstand er samlingen, med dens mangfoldighed i stil og udtryk, ganske repræsentativ.

Fra samlingens ældste stykke, Leif Kaysers neo-klassiske Pastorale komponeret i 1957 og Leif Thybos adstadigt vandrende Molto Adagio til forskelligartede udsættelser af gregorianske melodier hos John Frandsen (Tre Påske Præludier), Bo Grønbech (Gaudete!) og Peter Møller (Salve Regina). Sidstnævnte er også repræsenteret med en uinspireret og kliché-fyldt Festfantasi, som jeg tror må have været et hurtigt lejlighedsarbejde, bestemt ikke tiltænkt udgivelse.

Videre fra Jesper Madsens pjattede musikalske spøg Hommage à Bizét (”…efter eget ønske – og på eget ansvar!”) og Dan Kær Nielsens neo-romantiske Elegisk Præludium over Knud-Erik Kengens harmonisk opfindsomme og særdeles fransk-inspirerede (Tournemire?) Agnus Dei III, Ib Nørholms sprudlende Lille Toccata (fra en partita jeg selv havde fornøjelsen af at uropføre), Einar Trærup Sarks karske Carillon, de kromatisk ekspressive satser af Henrik Colding-Jørgensen (Müde Herzen) og Jens Ramsing (Cadenza) til Lise Dynnesens dansante, men lidt éndimensionale Toccata og de mere abstrakt konstruktivistiske ny-musik-ny-musik stykker af Tore Bjørn Larsen (Rejoice) og Morten Ladehoff (Ascendat).

Både længdemæssigt (enkelte af stykkerne har et omfang på 5-6 sider men ellers har flertallet af stykkerne et omfang på 2 sider) og hvad angår sværhedsgraden, er langt de fleste satser ganske overkommelige – og det er bestemt et plus på kontoen hvad angår den praktiske anvendelighed.

Man kan ikke forvente at der i en samling med kortere bidrag fra ikke mindre end 22 forskellige komponister vil være lutter mesterværker, men selv om der er en håndfuld bidrag som i min optik ikke har slidstyrke og ambition nok, så har de fleste af de deltagende komponister gjort et samvittighedsfuldt stykke arbejde med et stærkt, klart og gennemført udtryk.

I den forstand kan en antologi som denne også give den interesserede organist et indblik i hvilke komponister man godt kunne tænke sig at lære (endnu) bedre at kende.

Slutteligt vil jeg rose det udmærkede format, den fornuftige papirkvalitet og det letlæselige tryk. En fornøjelse.